Σε όλη τη χώρα μοιράζουν πρόσφυγες και μετανάστες – 25.000 εγκλωβισμένοι

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που συνεχίζουν φτάνουν κατά χιλιάδες στην Ελλάδα, όμως εγκλωβίζονται εδώ, καθώς τα σύνορά μας προς τα Σκόπια, από όπου επιχειρούν να φύγουν, παραμένουν στην ουσία ερμητικά κλειστά.

Το μεσημέρι ανακοινώθηκε πως από την Ειδομένη θα περάσουν σήμερα μόλις 50 άτομα, ενώ στον καταυλισμό βρίσκονται περί τους 7.000! Λίγο αφότου έγινε γνωστό το γεγονός αυτό, πρόσφυγες απέκλεισαν την σιδηροδρομική γραμμή, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα και να περάσουν. Ακολούθησε αναταραχή καθώς μεταξύ των απελπισμένων προσφύγων που περιμένουν να περάσουν τα σύνορα υπό άθλιες συνθήκες, μεταδόθηκε η φήμη ότι ανοίγουν τα σύνορα για όλους. Αμέσως πήραν τα παιδιά τους στην αγκαλιά και έτρεξαν προς τα εκεί, μόνο και μόνο για να διαψευσθούν οι ελπίδες τους…

Μόνο το πρωί έφτασαν στον Πειραιά ακόμα 1.810 άνθρωποι και υπολογίζεται πως συνολικά 4.000 μένουν στις υποτυπώδεις δομές εκεί, ενώ η ροή από τα νησιά προς την κεντρική Ελλάδα παραμένει υπό περιορισμό.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως χθες Κυριακή οι Σκοπιανοί άνοιξαν το πέρασμα στην Ειδομένη μόλις για 300 πρόσφυγες από την Συρία και το Ιράκ, μετά τις 21:00 το βράδυ, την ώρα που στον απέραντο καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στο σημείο αυτό υπολογίζεται πως περιμένουν περί τα 7.000 άτομα. Τα σύνορα έκλεισαν στις 4 τα ξημερώματα και κανείς δεν ξέρει πότε και για πόσους θα ξανανοίξουν. Ο αριθμός των προσφύγων στον καταυλισμό άλλωστε, μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο καθημερινά, αφού άνθρωποι από όλη τη χώρα πορεύονται με κάθε μέσο, λεωφορεία, ταξί, ακόμα και με τα πόδια προς το πέρασμα, που παραμένει η μόνη διέξοδος από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Ενώ όμως χιλιάδες φτάνουν καθημερινά στα νησιά, από εκεί στον Πειραιά και πλέον σε πρόχειρα καταλύματα σε όλη τη χώρα, μόλις μερικές εκατοντάδες, στην καλύτερη περίπτωση, περνούν τα σύνορα εξόδου.

Περίπου 6.500 πρόσφυγες βρίσκονται αυτήν την στιγμή στον καταυλισμό στην Ειδομένη

Ειδομένη

 

prosfyges neo cgghΧάος στην Ειδομένη

Στην Ειδομένη η κατάσταση είναι καζάνι που βράζει: σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα με τα σώματά τους, πρόσφυγες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν χθες για την άρνηση της ΠΓΔΜ να ανοίξει το πέρασμα προς την Ευρώπη. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, καθώς τουλάχιστον 7.000 πρόσφυγες περιμένουν να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή φωνάζοντας: «Ανοίξτε τα σύνορα». Σαν να μην έφτανε αυτό, δε, οι αρχές της ΠΓΔΜ «επέστρεψαν», ταυτόχρονα, στην Ελλάδα, δέκα μετανάστες από Αφγανιστάν και Πακιστάν!