Η ώρα του ΟΗΕ καθώς το προσφυγικό διαλύει την ανίκανη Ευρώπη

Tην Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ και της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ έρχονται στην Ελλάδα για το προσφυγικό. Είναι σαφές πως η Ευρώπη για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ανίκανη να αντιμετωπίσει μια μεγάλη και σοβαρή πρόκληση. Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται το έλλειμμα της θεσμικής ολοκλήρωσής της, με αποτέλεσμα από τα δημοσιονομικά μέχρι το προσφυγικό, να μετατρέπονται όλα σε κρίσεις μεγάλης κλίμακας. Συνεπώς πέρα από την ξενάγηση στην «κόλαση», την οποία υποθέτω πως θα τους κάνει ο αρμόδιος υπουργός κ. Μουζάλας, δε νομίζω πως έχουμε να περιμένουμε πολλά από αυτή την επανεμφάνιση του «γερμανο-γαλλικού» άξονα.

Η Ευρώπη είναι θύμα της μακράς ιστορίας της. Μίση, πάθη, θρησκευτικοί πόλεμοι, ρατσισμός, αποικιοκρατικές αντιλήψεις, εθνικιστικές ιδεοληψίες έχουν έρθει όλα στην επιφάνεια. Το «τσουνάμι» των μουσουλμάνων προσφύγων και μάλιστα μέσα σε συνθήκες πολεμικής έξαρσης του τζιχαντισμού, αποδεικνύει πως όλα τα «φαντάσματα» του ιστορικού παρελθόντος της Ευρώπης που είχαν σκεπαστεί κάτω από το κάλυμμα ενός κλαμπ χωρών που κάνει μόνο business, είναι ζωντανά και επιστρέφουν στο προσκήνιο απειλώντας με διάλυση την Ε.Ε περισσότερο και πιο άμεσα από την κρίση του ευρώ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η θέση της Ελλάδας επιδεινώνεται διαρκώς. Ακριβώς όπως συνέβη και με την κρίση του ευρώ, η αδυναμία της Ε.Ε να έχει μια κοινή πολιτική με αρχή, μέση και τέλος οδηγεί ξανά στην κατασκευή του «αποδιοπομπαίου τράγου». Έτσι παρά τα γεγονός πως σίγουρα δεν είναι η Ελλάδα ούτε αυτή που δημιουργεί αλλά ούτε κι αυτή που μπορεί να λύσει το πρόβλημα, απειλείται σε καθημερινή βάση με έξοδο από τη συνθήκη Σένγκεν. Πάντα όμως μέσα στην τυπολατρική, γραφειοκρατική και αμήχανη Ευρώπη κάποιος «πρέπει να φταίει», για να συνεχίζουν οι υπόλοιποι τον ύπνο τους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ