Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα στη μάχη της Συμμαχίας κατά του ISIS

Στη σημερινή σύνοδο του ΝΑΤΟ, με την τρομοκρατία και τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ατζέντας, αναμένεται ο Α. Τσίπρας να δηλώσει τη στήριξη της Ελλάδας στην επίσημη εμπλοκή της Συμμαχίας στον πόλεμο κατά του ISIS.

Η εμπλοκή ωστόσο της χώρας μας δεν θα αφορά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, παρά μόνο σε μια πολιτική συμμετοχή στις επιχειρήσεις μάχης, στην εκπαίδευση του ιρακινού στρατού, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει, αλλά και στην εναέρια επιτήρηση με AWACS.

Σε ένα κλίμα «υπερπροστατευτισμού» με το φρούριο από αστυνομικούς στις Βρυξέλλες, έχουν καταφτάσει ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας με τον υπουργό εξωτερικών Ν. Κοτζιά, καθώς επίσης και ο αμερικανός Πρόεδρος Ν. Τραμπ, αλλά και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Α. Τσίπρας έχει προγραμματίσει διμερή επαφή με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, λόγω της εύθραυστης κατάστασης στα Βαλκάνια, ενώ αναμένεται και πιθανή συνομιλία του με τον Ντόναλντ Τραμπ στο αποψινό δείπνο. Μια κατ” ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, όπως επιθυμούσε το Μέγαρο Μαξίμου, δεν κατέστη δυνατή, αλλά υπάρχει πιθανότητα για μελλοντική επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο το φθινόπωρο.